Toiminta


 Sukututkimus

Keski-Suomen Tiaisten suvun historiaa ja vaiheita tutkivat seuran hallituksen jäsenet Anja Lehtinen ja Minna Tiainen. Tule mukaan tutkimaan sukuamme! Ota yhteyttä hallituksen jäseniin, niin tutkimustyötä voidaan jakaa ja tuloksia vertailla. Aloittava sukututkija voi hakea sukuseuralta avustusta sukututkimuskurssin kustannuksiin.
Keski-Suomen Tiaisten sukuseuran jäsenet saavat jäsenetuna tulosteen oman sukuhaaransa sukutaulusta. Siinä on kuvattu asianomaisen jäsenen oma sukuhaara takenevassa polvessa. Jos jäsen haluaa lisätietoa sukutauluista (joihin sisältyvät vain yli 100 vuotta sitten syntyneiden henkilöiden tiedot), siitä peritään maksu (20 euroa).
Seura ei luovuta jäsenilleen eikä muillekaan tietoja elossa olevista suvun jäsenistä. Seura noudattaa toiminnassaan henkilötietolakia ja sukututkimusalan yhteisesti hyväksymiä sukututkimuksen käytännesääntöjä, jotka korostavat tarkkuutta ja varovaisuutta henkilötietojen tallentamisessa ja käsittelyssä.


            Tiaistiedote

Sukuseura julkaisee Tiaistiedotteen, joka lähetetään jäsenille postitse kerran vuodessa. Se on jäsenetu, ja siksi tiedotetta ei julkaista verkkosivuilla. Tiaistiedotteessa julkaistaan sukututkimuksen tuloksia, sukuamme koskevaa perinnetietoa sekä Tiaisten kirjoituksia menneestä ja nykyisestä elämästä. Joitakin aikaisempien tiedotteiden kirjoituksia julkaistaan Tiaistarinoissa.  
Osallistu Tiaistiedotteen tekemiseen! Ota yhteyttä kehen tahansa hallituksen jäseneen tai suoraan Tiaistiedotteen toimittajaan Irja Tiaiseen (irja.tiainen(ät)pp.inet.fi), kun haluat kirjoittaa tiedotteeseen tai lähettää siihen muuta materiaalia.            Facebook-ryhmä

Keski-Suomen Tiaisten Sukuseuralla on oma ryhmänsä Facebookissa.


            Sukutapaaminen 2007

Keski-Suomen Tiaisten ensimmäinen sukutapaaminen järjestettiin Pihtiputaan Alvajärvellä Maamiesseurantalolla 30.6.2007. Tiaisia oli paikalla runsaat 80. Kaukaisimmat Tiaiset olivat tulleet Ruotsista asti. 
Ahon, Paanalan ja Talvilahden Tiaisten perilliset saivat kuulla esityksen siitä, mistä juuremme ovat lähtöisin.
Sukutapaamisessa perustettiin Keski-Suomen Tiaisten sukuseura ry. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Veikko Tiainen Kouvolasta.


            Sukutapaaminen 2009

Keski-Suomen Tiaisten toinen sukutapaaminen järjestettiin Pihtiputaalla Wanhassa Pappilassa 27.6.2009. Ohjelmassa oli seuran puheenjohtajan Veikko Tiaisen sekä sukututkimusta tekevän Anja Lehtisen esitykset suvun varhaisvaiheista sekä Arto Tiaisen esitys Pihtiputaan Niemenharjun Saparoniemellä tehdyistä arkeologisista kaivauksista. Lisäksi kuultiin Pihtipudas-Seuran puheenjohtajan Jorma Luomalan esitys Gummerus- ja Argillander-suvuista ja Wanhan Pappilan vaiheista. Sukutapaamisessa saattoi tutustua myös sukuhaarojen sukutauluihin sekä runsaaseen määrään historiallisia valokuvia ja lehtileikkeitä.
Sukutapaamisen päätteeksi tehtiin kiertoajelu Pihtiputaan niillä kylillä, joissa Tiaisia on asunut tai asuu edelleenkin. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Niemenharjulla Pasala, joka sijaitsee Koliman rannalla. Sieltä reitti eteni Alvajärven ympäri sivuuttaen useita Tiaisten kotitiloja. Pysähdyspaikkoina olivat vielä Seläntauksen kylällä Ahon talo ja Alvajärven kylällä Paanala.

Sukutapaamisessa pidettiin sukuseuran varsinainen kokous, jossa valittiin hallitus kahden sukukokouksen väliseksi ajaksi 2009–2011. Seuran puheenjohtajaksi 2009–2011 valittiin Maarit Valo Jyväskylästä.


            Sukutapaaminen 2011

Keski-Suomen Tiaisten kolmas sukutapaaminen pidettiin lauantaina 9.7.2011 Pihtiputaan Wanhassa Pappilassa. Aluksi tutustuttiin sukutauluihin ja valokuvanäyttelyyn, skannattiin talteen suvun vanhoja valokuvia, tehtiin ostoksia ja seurusteltiin. Varsinainen ohjelma alkoi Sampsa Junikan pianomusiikilla, puheenjohtajan tervehdyksellä ja Keski-Suomen kotiseutulaululla. 
Esitelmäosuuden yhteisenä otsikkona oli ”Salamajärveltä Pihtiputaalle ja Amerikkaan: Tiaiset ja heidän asuinsijansa”. Ohjelmassa oli kolme esitelmää: Veikko Tiainen esitelmöi Esko Tiaisesta, 1600-luvun Salamajärven ”mahtiäijästä”. Keski-Suomen museon amanuenssi Miikka Kumpulainen kuvasi pohjoisen Keski-Suomen asuttamista. Anja Lehtinen ja Minna Tiainen jäljittivät esitelmässään Amerikkaan muuttaneita Tiaisia.
Sukuseuran varsinaisessa kokouksessa valittiin hallitus vuoden 2013 sukutapaamiseen asti, kuten sukuseuran säännöt edellyttävät.  

Seuran puheenjohtajaksi 2011–2013 valittiin edelleen Maarit Valo Jyväskylästä. Sukuseura kutsui kunniapuheenjohtajakseen Veikko Tiaisen Kouvolasta.


            Sukutapaaminen 2013

Keski-Suomen Tiaisten neljäs sukutapaaminen järjestettiin lauantaina 6.7.2013 Pihtiputaan Wanhassa Pappilassa. Aluksi kokoonnuttiin Väentupaan, jossa skannattiin talteen vanhoja valokuvia, osallistuttiin arpajaisiin sekä tutustuttiin valokuvanäyttelyyn ja sukutauluihin.


Lounaan jälkeen kuultiin pianomusiikkia (Kristiina Puolitaival) ja puheenjohtaja Maarit Valon tervetuliaispuhe sekä laulettiin Keski-Suomen kotiseutulaulu. Ohjelmassa oli kolme esitelmää: Juhani Krookin ”Pihtiputaan esihistoriaa”, Irja Tiaisen ”Pihtiputaan kouluolojen kehittyminen” sekä Esa Tiaisen ja Arto Tiaisen ”Tiaiset urheilijoina”.
Sukuseuran varsinaisessa kokouksessa valittiin hallitus kesän 2015 sukutapaamiseen asti. Seuran puheenjohtajaksi 2013–2015 valittiin Sari Paananen.
        

Sukutapaaminen 2015

Sukuseuran viides sukutapaaminen järjestettiin 4.7.2015 Perhon Salamajärvellä, Lampuotin (Tiala) talossa. Tuossa pihapiirissä eli kantaisämme Olavi Erkinpoika Pölkki (s. 28.1.1719) perheineen kuolemaansa saakka. Matkustimme bussilla Pihtiputaalta Saarensalmen ja Kivijärven kautta Salamajärvelle. Matkalla Arto Tiainen kertoi tärkeistä suvun vaiheisiin liittyvistä paikoista. Perille päästyämme nautimme lounaan Lampuotin pitkässä ja avarassa tuvassa. Leena Jukantupa kertoi Salamajärven ja Lampuotin talon historista.
Lampuotissa oli esillä talon historiaan liittyviä esineitä, valokuvia ja tarinoita. 
Varsinaisessa sukukokouksessa oli esillä sääntömuutos liittyen sukutapaamisten järestämiseen. Sukukokous päätti yksimielisestä, että sukuseura kokoontuu jatkossa kolmen vuoden välein. Seuraavan kerran kesällä 2018. Uusi sukuseuran halitus valittiin, puheenjohtajana jatkaa Sari Paananen. 

Sukutapaaminen 2018

Sukuseura tapasi kuudennen kerran 7.7.2018 Alvajärven Maamiesseuran talolla. Ilma oli kesäisen lämmin ja vietimme mukavan päivän sukulaisten kesken. Paikalla oli nelisenkymmnetä sukuun kuuluvaa. Lounaan jälkeen kuulimme musiikkiesityksiä, Miikka Kumpulainen luennoi sukuseuratoiminnan merkityksestä ja kuulimme Lottalan historiaa. 
Varsinaisessa sukukokouksessa valittiin uusi hallitus seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Puheenjohtajana jatkaa Sari Paananen.  

 

Sukutapaaminen 2022

Seitsemäs sukutapaaminen järjestettiin 16.7.2022 niin ikään Alvajärven Maamiesseuran talolla. Lounaan jälkeen saimme nautimme hanurimusiikista, kuulimme Juha Jauhiaisen kokemuksia sukutiedon keräämisestä ja sukukirjan kokoamisesta. Esillä oli vanhoja valokuvia Tiaisten eri sukuhaaroista ja jokainen osallistuja sai muistoksi mukaansa pienen tulosteen sukupuustaan. 

Varsinaisessa sukukokouksessa valittiin uusi hallitus, puheenjohtajana jatkaa Sari Paananen.  

 

                


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti